ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ήταν μια νεραϊδούλα που την έλεγαν Ζάννα και η οποία είχε μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική, το οποίο όμως οι άλλες νεράιδες δεν της το αναγνώριζαν. "Όλο τα ίδια και τα ίδια μας μαγειρεύεις", της έλεγαν αφού μαγείρευε κατά κύριο λόγο συνηθισμένα φαγητά όπως ρεβύθια και μακαρόνια τα οποία αυτές βαριόντουσαν.
Έτσι μια μέρα, αυτές ζήτησαν από την βασίλισσά τους, την Τιτάνια, να διοργανώσει έναν διαγωνισμό μαγειρικής και να προσκαλέσει μάγειρες και μαγείρισσες απ' όλο τον κόσμο, ώστε να δοκιμάσουν νέες συνταγές από άλλα είδη κουζίνας. Αυτή δέχθηκε και έστειλε προσκλητήρια παντού. Μόλις έτυχε η Ζάννα να δει ένα από αυτά, γέμισε ζήλεια και σκέφτηκε να δηλώσει και αυτή συμμετοχή. Για να μην την απορρίψουν όμως κατευθείαν, σκέφτηκε να δώσει ψεύτικο όνομα, τάχα πως ήταν διάσημη ξακουστή μαγείρισσα από τη Γαλλία.
"Θα μαγειρέψω για σας τα πιο όμορφα εδέσματα της γαλλικής κουζίνας", είπε στις άλλες νεράιδες τη μέρα που παρουσιάστηκε μπροστά τους στο διαγωνισμό. Αυτές την κατάλαβαν και λύθηκαν στα γέλια, όμως την άφησαν να συμμετάσχει, θέλοντας να δουν ποιές θα ήταν οι επιδόσεις της σε φαγητά που δεν είχε μαγειρέψει ποτέ ως τότε. Έτσι κι αυτή άρχισε να διαβάζει τον τσελεμεντέ με μανία ώστε να διαλέξει πιάτα να τους φτιάξει με τα οποία να τις εντυπωσιάσει και να τους αποδείξει ότι τα κατάφερνε καλά και σε συνταγές από άλλες χώρες.
Στον πρώτο γύρο λοιπόν, τους μαγείρεψε ρατατούι, δηλαδή γαλλικό μπριαμ με μελιτζάνες, ντομάτες και πιπεριές. Μόλις τους το σέρβιρε, αυτές έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Τόσο μάλιστα ξετρελάθηκαν μόλις το δοκίμασαν, που έγλειψαν και τα δάκτυλά τους και της έδωσαν ένα μεγάλο μπράβο. Και έτσι πέρασε στον επόμενο γύρο χωρίς πολλή προσπάθεια, κόντρα σε μάγειρες απ' όλη την υφήλιο που παρουσίασαν πιάτα της κινεζικής, ιταλικής και αργεντίνικης κουζίνας.
Στο δεύτερο γύρο, σκέφτηκε να κάνει πάπια με πορτοκάλι, πιάτο που συνηθίζεται στη Γαλλία. Όσο κι αν έβαλε τα δυνατά της ωστόσο, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει κανέναν. "Δεν είναι δα και κάτι τόσο πρωτότυπο", της είπαν οι νεράιδες της κριτικής επιτροπής και αυτή οριακά απέφυγε τον αποκλεισμό.
Έτσι στον τρίτο και τελευταίο γύρο, σκέφτηκε να κάνει ό,τι πιο εντυπωσιακό μπορούσε να βρει στον τσελεμεντέ: κρεμ μπρουλέ λευκής σοκολάτας. Άνοιξε τον τσελεμεντέ για μια τελευταία φορά, ύστερα συγκέντρωσε τα υλικά και έβαλε τα δυνατά της να φτιάξει κάτι που πραγματικά να αξίζει. Πάνω στον ενθουσιασμό της όμως, και μόλις οι άλλες νεράιδες άρχισαν να την ρωτούν απορημένες τι ετοίμαζε, αυτή ξεχάστηκε με αποτέλεσμα η κρέμα να παραβράσει. Η συνταγή καταστράφηκε μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και η καημένη η Ζάννα έμεινε να απορεί.
"Και τώρα;", αναφώνησε τρομοκρατημένη καθώς έβγαζε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας. Τότε λοιπόν, και βλέποντας το ρολόι στον τοίχο να δείχνει πως της έμεναν ακόμη μόλις μερικά λεπτά, σκέφτηκε να σώσει την κατάσταση κάνοντας... πατάτες τηγανιτές!
"Είναι πολύ αγαπημένο φαγητό στη Γαλλία!", είπε στις άλλες νεράιδες για να δικαιολογηθεί καθώς τις σέρβιρε. Αυτές πάλι, έγλειψαν και τα δάκτυλά τους και καθόλου δεν έδειξαν να νοιάζονται για το αν ήταν πρωτότυπη η συνταγή της ή όχι.
"Μπράβο σου, είσαι εξαιρετική και στη γαλλική κουζίνα!", της είπαν χαμογελαστά και της έδωσαν το βραβείο, όχι για την πρωτοτυπία των συνταγών της, αλλά για την ικανότητά της να μαγειρεύει νόστιμα φαγητά μέσα σε τόσο μικρό διάστημα. Αυτή πάλι, μόλις σήκωσε το βραβείο στα χέρια της δάκρυσε από συγκίνηση.
Φήμες λένε πως χρόνια ολόκληρα αργότερα έγινε ξακουστή σεφ και άνοιξε δικό της εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.